Pâine normandă cu mere

Ingrediente


At Home

Bakery

Confectionery & HoReCa

Pentru Acasă

Brutărie

Cofetărie & HoReCa

Moară

Fermă

Milling

Farm

Bread

Baguettes

Braided bread rings

Buns

Crescent rolls

Bagels and savory

Flat bread

Pizza

Romanian Sweet bread

Easter cake

Traditional Romanian rolls

Tarts

Pies and rolls

Sponge cakes

Cakes

Birthday cakes

Biscuits and cookies

Croissants

Eclairs

Donuts

Waffles

Macarons

Pudding

Canned fruit and vegetables
BREAD
PÂINE

Yeast

Bread Premixes

Other Bakery Ingredients

Flour Improvers

All Categories
SPECIALITĂȚI SĂRATE
SAVORIES

Yeast

Premixes for Bakery

Other Ingredients

Bread Improvers

All Categories
DESSERTS
DESERTURI

Complete Solutions for Desserts

Mixes and Premixes for Sweet Bread

Cake Ingredients

Food Preservatives

All Categories

At Home

Bakery

Confectionery & HoReCa

Pentru Acasă

Brutărie

Cofetărie & HoReCa

Moară

Fermă

Milling

Farm

Bread

Baguettes

Braided bread rings

Buns

Crescent rolls

Bagels and savory

Flat bread

Pizza

Romanian Sweet bread

Easter cake

Traditional Romanian rolls

Tarts

Pies and rolls

Sponge cakes

Cakes

Birthday cakes

Biscuits and cookies

Croissants

Eclairs

Donuts

Waffles

Macarons

Pudding

Canned fruit and vegetables
BREAD
PÂINE

Yeast

Bread Premixes

Other Bakery Ingredients

Flour Improvers

All Categories
SPECIALITĂȚI SĂRATE
SAVORIES

Yeast

Premixes for Bakery

Other Ingredients

Bread Improvers

All Categories
DESSERTS
DESERTURI

Complete Solutions for Desserts

Mixes and Premixes for Sweet Bread

Cake Ingredients

Food Preservatives

All Categories

Pentru persoane

Timp de pregătire 870 minute

Timp de coacere 45 minute

făină pentru panificație
făină de secară
sare
vin de mere (cidru)
apă
maiaua pregatită seara
mere deshidratate, tăiate cuburi

Prepară maiaua cu o seară înaintea coacerii. Toarnă apa într-un bol, sfărâmă drojdia și amestecă bine până ce aceasta se dizolvă. Adaugă apoi făina și frământă bine, apoi acoperă bolul și lasă la dospit timp de 10-12 ore la temperatura camerei.
Amestecă într-un bol cele două tipuri de făină și sarea. În mijloc, toarnă cidrul, apa, sfărâmă deasupra drojdia proaspătă și adaugă aluatul dospit, rupt în bucățele. Începe să frămânți cu malaxorul sau cu mâinile.
Atunci când aluatul a devenit neted, elastic și nu se mai lipește de marginea bolului sau de mâini, presară deasupra lui cubulețele de mere deshidratate și amestecă compoziția de câteva ori. Așază aluatul într-un bol uns cu un strat subțire de ulei, acoperă-l și lasă-l la dospit circa 45 de minute la temperatura camerei, până își dublează volumul.
Pe blatul de lucru, presară un strat subțire de făină și apoi răstoarnă cu grijă aluatul dospit. Începe să frămânți aluatul ușor, apoi acoperă-l cu o folie alimentară și lasă-l la odihnă timp de 15 minute.
Modelează aluatul în formă de franzelă, dacă vrei să respecți rețeta originală, sau modelează-l și în forma rotundă, după preferință.
Pregătește un bol sau un coș alungit pentru dospirea aluatului: așază în acesta un șervet de bucătărie, peste care presară un strat subțire de faină și așază franzela modelată cu fața în jos. Acoperă aluatul cu marginile rămase în exterior ale prosopului de bucătărie și lasă-l la dospit timp de aproximativ o oră, până își dublează volumul.
Între timp încălzește cuptorul la 230°C, împreună cu o tavă mai mare. Pe nivelul de jos al cuptorului lasă la încălzit și un vas metalic de dimensiuni mai mici.
Răstoarnă aluatul dospit direct în tava fierbinte, peste care ai așezat în prealabil hârtie de copt. Crestează franzela cu un cuțit ascuțit, formând o tăietură de 4 mm adâncime.
Toarnă în vasul metalic 200 ml de apă fierbinte și închide ușa cuptorului. Coace pâinea timp de 45-50 de minute, până va căpăta o culoare brun-aurie, iar pentru ultimele 20 minute de coacere scoate vasul metalic.
Oprește cuptorul la sfârșitul timpului de coacere, lasă ușa acestuia ușor deschisă și mai lasă franzela înăuntru 5 minute. Apoi așază pâinea pe un grătar sau un fund de lemn ca să se răcească.
Poftă bună!