Cerne făina într-un bol, adaugă sarea și zahărul, apoi toarnă laptele și apa în mijloc, adaugă untul moale, sfărâmă și presară deasupra drojdia proaspătă.
,
Frământă compoziția până când obții un aluat mai moale, dar nelipicios. Transferă aluatul în alt bol uns cu puțin ulei, acoperă-l și lasă-l la dospit la temperatura camerei circa 40 minute, până își dublează volumul.
,
Răstoarnă aluatul pe blatul de lucru presărat cu puțină făină și porționează-l în 10 bucăți egale. Modelează-le în formă rotundă, acoperă-le și lasă-le la odihnă 15 minute.
,
Pregătește 2 tăvi de copt și tapetează-le cu hârtie de copt. Pe blatul de lucru, presară un strat subțire de făină .
,
Fiecare bilă de aluat se aplatizează cu mâinile, și se modelează sub forma unor batoane scurte. Lasă batoanele de aluat modelate la dospit încă 15-20 minute.
,
Încălzește cuptorul la o temperatură de 200°C. Într-o cratiță, adaugă apă cât aproximativ 4 degete înălțime și las-o la fiert.
,
Când apa a dat în clocot, adaugă în ea bicarbonatul de sodiu și redu intensitatea focului. Înmoaie în apă fierbinte painicile timp de 20-30 secunde pe fiecare parte, apoi așază-le în tavă tapetată cu hârtie de copt.
,
Crestează fiecare pâinică pe diagonală, cu o lamă ascuțită, făcând 3 tăieturi, apoi presară sare grunjoasă sau semințe de susan.
,
Pune pâinicile în cuptorul încins și lasă-le la copt timp de 15-18 minute, până devin brun-aurii.
,
Scoate pâinicile pe un grilaj sau tavă și lasă-le la răcit.