Malaxare: 6 minute lent şi 8 minute rapid (untul se adaugă în treapta a doua de malaxare);
,
Odihnă în cazan: 30 minute;
,
Divizare: la gramajul dorit.
,
Umplutură: într-un bol se adaugă toate ingredientele și se amestecă, apoi se distribuie peste aluatul format. Se frământă până la distribuirea omogenă.
,
Se întinde aluatul și se împachetează în trei, de două ori. Se dă forma finală și se împăturește în două astfel încât să nu se suprapună complet. Trebuie să aibă o „creastă” mai proeminentă pe mijloc, de-a lungul lui.
,
Se așază cozonacul pe hârtia de copt, se acoperă și se lasă la dospit la frigider 12 ore (peste noapte).
,
Coacere:
,
Se preîncălzește cuptorul la 190°C, se scoate cozonacul de la frigider și se dospește la temperatura camerei 20-30 minute. Se introduce cozonacul Stollen în cuptorul bine încins și se reduce imediat temperatura la 170°C (având căldura de jos și ventilație).
,
Stollen se coace circa 80 – 90 minute.
,
Pentru decor: se topește untul și se pregătește zahărul pudră pentru decor. După ce s-a copt cozonacul, se unge cu untul fierbinte imediat ce va fi scos din cuptor și se presară zahăr pudră din abundență, de două-trei ori.