[wpseo_breadcrumb]

Defectele pâinii și cauzele acestora

În tabelul de mai jos îți prezentăm posibile motive pentru erorile întâmpinate în procesul de producție a pâinii. Apasă pe eroarea cu care te confrunți în producerea pâinii, iar noi îți vom prezenta posibilele cauze.

Miezul

Miez prea dens

STRUCTURĂ PLASTICĂ (CALITATE)
Gluten rezistent, elasticitate scăzută, făină puternică utilizată necorespunzător

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Frământare
Apă insuficientă, gluten rezistent

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Prelucrare
Compresie excesivă la modelare

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Fermentare
Utilizare de maiele „vechi”, predospire excesivă

Miez sfărâmicios

STRUCTURĂ PLASTICĂ (CALITATE)
Făină puternică utilizată necorespunzător

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Frământare
Aluat cald, frământare insuficientă, apă insuficientă

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Fermentare
Fermentare excesivă, predospire excesivă

GĂTIRE
Coacere excesivă

Miez lipicios

ANOMALII
Aer umed

FĂINĂ ANORMALĂ – DEFECTE
Activitate enzimatică intensă

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Frământare
Aluat rece

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Fermentare
Predospire insuficientă

GĂTIRE
Coacere insuficientă

Miez cenușiu

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Frământare
Exces de apă

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Fermentare
Drojdie insuficientă, predospire insuficientă

Miez acru

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Fermentaree
Utilizare de maiele „vechi”

Miez cu pori prea mari

ANOMALII
Aer umed

FĂINĂ ANORMALĂ – DEFECTE
Activitate enzimatică intensă

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Frământare
Aluat cald, exces de apă

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Fermentare
Predospire insuficientă

Aspectul extern

Volum mic

FĂINĂ ANORMALĂ – DEFECTE
Grâu germinat, făină nematurizată

STRUCTURĂ PLASTICĂ (CALITATE)
Elasticitate scăzută, făină puternică utilizată necorespunzător

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Frământare
Frământare insuficientă, frământare excesivă, aluat rece, aluat cald, apa insuficientă, compresie excesivă la modelare, prea multă făină la modelare

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Fermentare
Utilizare de maiele „vechi”, drojdie insuficientă, fermentare insuficientă, predospire insuficientă, predospire excesivă

GĂTIRE
Crestare defectuoasă, aburire insuficientă

Pâine aplatizată

ANOMALII
Aer umed

FĂINĂ ANORMALĂ – DEFECTE
Grâu germinat, activitate enzimatică intensă, făină nematurizată

STRUCTURĂ PLASTICĂ (CALITATE)
Gluten slab

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Frământare
Aluat rece, exces de apă

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Prelucrare
Compresie insuficientă la modelare

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Fermentare
Drojdie insuficientă, fermentare excesivă, predospire insuficientă

Crestături fără deschidere

ANOMALII
Aer uscat, aer umed

FĂINĂ ANORMALĂ – STRUCTURĂ PLASTICĂ (CALITATE)
Gluten rezistent, făina puternică utilizată necorespunzător, gluten slab, gluten rezistent

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Frământare
Frământare insuficientă, frământare excesivă, aluat cald, lipsă de apă

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Prelucrare
Compresie excesivă la modelare

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Fermentare
Utilizare de maiele „vechi”, drojdie insuficientă, fermentare excesivă, predospire insuficientă, predospire excesivă

GĂTIRE
Crestare defectuoasă, aburire excesivă

Crestături rugoase

ANOMALII
Aer uscat, aer umed

FĂINĂ ANORMALĂ – DEFECTE
Grâu germinat

FĂINĂ ANORMALĂ – STRUCTURĂ PLASTICĂ (CALITATE)
Gluten slab

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Frământare
Frământare excesivă, aluat rece, exces de apă

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Prelucrare
Compresie insuficientă la modelare

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Fermentare
Drojdie insuficientă, predospire insuficientă

GĂTIRE
Crestare defectuoasă, aburire insuficientă

Coajă „palidă”

FĂINĂ ANORMALĂ – DEFECTE
Activitate enzimatică insuficientă

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Fermentare
Fermentare excesivă, predospire excesivă

Coajă roșiatică

ANOMALII
Aer umed

FĂINĂ ANORMALĂ – DEFECTE
Grâu germinat, activitate enzimatică intensă, făină nematurizată

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Frământare
Frământare insuficientă, frământare excesivă, aluat rece, exces de apă

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Fermentare
Drojdie insuficientă, predospire insuficientă

GĂTIRE
Coacere excesivă

Coajă cu pete

ANOMALII
Aer umed

FĂINĂ ANORMALĂ – DEFECTE
Făină nematurizată

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Frământare
Frământare insuficientă, frământare excesivă, aluat rece, exces de apă

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Fermentare
Drojdie insuficientă, predospire insuficientă, fermentare insuficientă

GĂTIRE
Aburire excesivă

Culoare mată

ANOMALII
Aer uscat

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Frământare
Aluat cald, lipsă de apă

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Prelucrare
Prea multă făină la modelare

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Fermentare
Utilizare de maiele „vechi”, predospire insuficientă

GĂTIRE
Aburire insuficientă

Coajă mată

ANOMALII
Aer uscat

FĂINĂ ANORMALĂ – DEFECTE
Activitate enzimatică insuficientă

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Frământare
Aluat cald, lipsă de apă

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Fermentare
Utilizare de maiele „vechi”, predospire excesivă

GĂTIRE
Aburire insuficientă, coacere excesivă

Coajă moale

ANOMALII
Aer umed

FĂINĂ ANORMALĂ – DEFECTE
Grâu germinat

GĂTIRE
Coacere insuficientă

Defecte ale aluatului

Aluat consistent

FĂINĂ ANORMALĂ – STRUCTURĂ PLASTICĂ (CALITATE)
Gluten rezistent

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Frământare
Lipsă de apă

Aluat moale

FĂINĂ ANORMALĂ – STRUCTURĂ PLASTICĂ (CALITATE)
Gluten slab

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Frământare
Exces de apă

Aluat „scurt”

FĂINĂ ANORMALĂ – STRUCTURĂ PLASTICĂ (CALITATE)
Gluten rezistent, faină puternică utilizată necorespunzător

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Frământare
Frământare insuficientă

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Prelucrare
Compresie excesivă la modelare

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Fermentare
Utilizare de maiele „vechi”, predospire excesivă

Aluat filant

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Frământare
Frământare excesivă, aluat rece, aluat cald, exces de apă

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Prelucrare
Compresie insuficientă la modelare

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Fermentare
Drojdie insuficientă, predospire insuficientă

Aluat tânăr

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Frământare
Aluat rece

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Fermentare
Drojdie insuficientă, predospire insuficientă

Aluat extensibil

FĂINĂ ANORMALĂ – DEFECTE
Grâu germinat, făină nematurizată

FĂINĂ ANORMALĂ – STRUCTURĂ PLASTICĂ (CALITATE)
Gluten slab

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Frământare
Frământare excesivă, aluat rece, exces de apă

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Prelucrare
Compresie insuficientă la modelare

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Fermentare
Drojdie insuficientă, predospire insuficientă

Aluat lipicios

ANOMALII
Aer umed

FĂINĂ ANORMALĂ – DEFECTE
Grâu germinat, activitate enzimatică intensă, făină nematurizată

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Frământare
Frământare excesivă, aluat rece, exces de apă

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Fermentare
Drojdie insuficientă, predospire insuficientă

Crustă la suprafață

ANOMALII
Aer uscat

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Frământare
Aluat cald, lipsă de apă

CONDIȚII DE LUCRU ANORMALE – Prelucrare
Prea multă făină la modelare