Toarnă laptele călduț (la 30°C) în bolul unui mixer, adaugă apoi zahărul, zahărul vanilinat, sarea, coaja de portocală și lămâie, esența de rom, făina și drojdia pentrun cozonac.
,
Mixează toate ingredientele la viteză mică, folosind spirala pentru aluat, timp de circa 4 minute.
,
În această compoziție, adaugă untul la temperatura camerei, mărește viteza de malaxare și continuă malaxarea încă 4-5 minute până vei obține un aluat omogen.
,
După malaxare, scoate aluatul din bol și împarte-l în 2 bucăți egale. Modelează bucățile de aluat în formă de bilă, acoperă-le și lasă-le la odihnă timp de 10 minute.
,
Pregătirea umpluturii: într-un bol, pune zahărul împreună cu untul și scorțișoară și amestecă cu un tel până când scorțișoara va colora tot zahărul. Amestecă bine compoziția, astfel încât să nu se formeze cocoloașe.
,
Împarte cantitatea de umplutură în 2 porții egale.
După ce bilele de aluat au stat la odihnă, întinde-le cu un sucitor pe blatul de lucru, în foaie subțire, sub formă de pătrat.
,
Peste foile de aluat, adaugă umplutura de scorțișoară cu zahăr și niveleaz-o cu o spatulă pe toată suprafață aluatului. Surplusul de umplutură se va da la o parte (excesul de zahăr cu scorțișoară va rămâne că o pelicula la suprafața aluatului).
,
Rulează foile de aluat de sus în jos, apoi taie-le cu un cuțit în mini rulouri cu dimensiune de circa 3 centimetri (2 degete). Așază fiecare rulou în formă de brioșe, cu partea de aluat secționat în sus.
,
Sparge 1 ou într-un bol și unge fiecare rulou cu ajutorul unei pensule, apoi acoperă-le și lasă-le la dospit timp de 30 minute.
,
Pregătește siropul: într-o cratiță, adaugă apa, zahărul și coaja de portocală tăiată felii subțiri (Julien), apoi pune cratița la foc mediu circa 15 -20 minute, până când obții un sirop.
,
Pregătește o tavă și așază brioșele.
,
Încinge cuptorul la o temperatură de 185°C și pune brioșele la copt timp de 20 minute.
,
Scoate brioșele din cuptor și însiropează-le cu sirop cu ajutorul unei linguri sau pensule, vei avea nevoie de aprox. 20ml sirop pentru fiecare brioșă.
,
Brioșele insiropate se decorează cu câte o felie de portocală (luată din sirop) și puțină nuca măcinată presărată deasupra.