Cozonac cu nucă – rețeta pentru 4 bucăți

Ingrediente


At Home

Bakery

Confectionery & HoReCa

Pentru Acasă

Brutărie

Cofetărie & HoReCa

Moară

Fermă

Milling

Farm

Bread

Baguettes

Braided bread rings

Buns

Crescent rolls

Bagels and savory

Flat bread

Pizza

Romanian Sweet bread

Easter cake

Traditional Romanian rolls

Tarts

Pies and rolls

Sponge cakes

Cakes

Birthday cakes

Biscuits and cookies

Croissants

Eclairs

Donuts

Waffles

Macarons

Pudding

Canned fruit and vegetables
BREAD
PÂINE

Yeast

Bread Premixes

Other Bakery Ingredients

Flour Improvers

All Categories
SPECIALITĂȚI SĂRATE
SAVORIES

Yeast

Premixes for Bakery

Other Ingredients

Bread Improvers

All Categories
DESSERTS
DESERTURI

Complete Solutions for Desserts

Mixes and Premixes for Sweet Bread

Cake Ingredients

Food Preservatives

All Categories

At Home

Bakery

Confectionery & HoReCa

Pentru Acasă

Brutărie

Cofetărie & HoReCa

Moară

Fermă

Milling

Farm

Bread

Baguettes

Braided bread rings

Buns

Crescent rolls

Bagels and savory

Flat bread

Pizza

Romanian Sweet bread

Easter cake

Traditional Romanian rolls

Tarts

Pies and rolls

Sponge cakes

Cakes

Birthday cakes

Biscuits and cookies

Croissants

Eclairs

Donuts

Waffles

Macarons

Pudding

Canned fruit and vegetables
BREAD
PÂINE

Yeast

Bread Premixes

Other Bakery Ingredients

Flour Improvers

All Categories
SPECIALITĂȚI SĂRATE
SAVORIES

Yeast

Premixes for Bakery

Other Ingredients

Bread Improvers

All Categories
DESSERTS
DESERTURI

Complete Solutions for Desserts

Mixes and Premixes for Sweet Bread

Cake Ingredients

Food Preservatives

All Categories

Pentru 10 persoane

Timp de pregătire 120 minute

Timp de coacere 50 minute

făină
ouă
gălbenușuri
sare
zahăr
lapte
coaja rasă de la o lămâie
ulei

Într-un bol încăpător se adaugă 1 kg de făină, 15g drojdie uscată pentru cozonac Pakmaya, 450ml lapte rece, 270g zahăr, 2 ouă întregi, 5 gălbenușuri, sarea, coajă rasă de citrice și se frământă până când aluatul devine elastic și atunci când este întins se creează o membrană semitransparentă, fără să se rupă.
După aproximativ 30 de minute de frământat cu mâna sau 10 minute la robot, se adaugă uleiul treptat. Aluatul rezultat se lasă la dospit într o încăpere încălzită până își dublează volumul (min 30 minute).
Într-o cratiță se încălzește laptele, zahărul, ouăle, esență de rom, pudra de cacao Pakmaya și nuca. Se amestecă și se fierbe la foc mic până se îngroașă. Compoziția rezultată se pune la frigider.
După ce a dospit, aluatul se împarte în 4 bucăți. Fiecare bucată reprezintă un cozonac, această fiind împărțită în 2. Cele 2 jumătăți se întind în strat subțire, sub formă de dreptunghi. Se adaugă 150g de compoziție pe fiecare și se întinde uniform, lăsând 2 cm din latura superioară fără umplutură pentru a sigila rola de aluat. Se împletesc cele 2 role și se adaugă în tavă pregătită în prealabil cu hârtie de copt.
Se lasă la dospit într-un loc încălzit aproximativ 30 de minute sau până iese ușor din tavă (tava folosită are 23cm lungime/11cm lățime).
După ce a dospit, se unge cu ou și se bagă în cuptorul preîncălzit la 150°C timp de 45-50 de minute sau până când este gata. Cozonacul este gata când e bine rumenit şi ferm la atingere.
Poftă bună!