

Cozonac cu nucă – rețeta pentru 4 bucăți

Ingrediente

At Home
Bakery
Confectionery & HoReCa
Pentru Acasă
Brutărie
Cofetărie & HoReCa
Moară
Fermă
Milling
Farm
Bread
Baguettes
Braided bread rings
Buns
Crescent rolls
Bagels and savory
Flat bread
Pizza
Romanian Sweet bread
Easter cake
Traditional Romanian rolls
Tarts
Pies and rolls
Sponge cakes
Cakes
Birthday cakes
Biscuits and cookies
Croissants
Eclairs
Donuts
Waffles
Macarons
Pudding
Canned fruit and vegetables
BREAD
PÂINE
Yeast
Bread Premixes
Other Bakery Ingredients
Flour Improvers
All Categories
SPECIALITĂȚI SĂRATE
SAVORIES
Yeast
Premixes for Bakery
Other Ingredients
Bread Improvers
All Categories
DESSERTS
DESERTURI
Complete Solutions for Desserts
Mixes and Premixes for Sweet Bread
Cake Ingredients
Food Preservatives
All Categories
At Home
Bakery
Confectionery & HoReCa
Pentru Acasă
Brutărie
Cofetărie & HoReCa
Moară
Fermă
Milling
Farm
Bread
Baguettes
Braided bread rings
Buns
Crescent rolls
Bagels and savory
Flat bread
Pizza
Romanian Sweet bread
Easter cake
Traditional Romanian rolls
Tarts
Pies and rolls
Sponge cakes
Cakes
Birthday cakes
Biscuits and cookies
Croissants
Eclairs
Donuts
Waffles
Macarons
Pudding
Canned fruit and vegetables
BREAD
PÂINE
Yeast
Bread Premixes
Other Bakery Ingredients
Flour Improvers
All Categories
SPECIALITĂȚI SĂRATE
SAVORIES
Yeast
Premixes for Bakery
Other Ingredients
Bread Improvers
All Categories
DESSERTS
DESERTURI
Complete Solutions for Desserts
Mixes and Premixes for Sweet Bread
Cake Ingredients
Food Preservatives
All Categories
Pentru 10 persoane
Timp de pregătire 120 minute
Timp de coacere 50 minute
făină
ouă
gălbenușuri
sare
zahăr
lapte
coaja rasă de la o lămâie
ulei
Într-un bol încăpător se adaugă 1 kg de făină, 15g drojdie uscată pentru cozonac Pakmaya, 450ml lapte rece, 270g zahăr, 2 ouă întregi, 5 gălbenușuri, sarea, coajă rasă de citrice și se frământă până când aluatul devine elastic și atunci când este întins se creează o membrană semitransparentă, fără să se rupă.
După aproximativ 30 de minute de frământat cu mâna sau 10 minute la robot, se adaugă uleiul treptat. Aluatul rezultat se lasă la dospit într o încăpere încălzită până își dublează volumul (min 30 minute).
Într-o cratiță se încălzește laptele, zahărul, ouăle, esență de rom, pudra de cacao Pakmaya și nuca. Se amestecă și se fierbe la foc mic până se îngroașă. Compoziția rezultată se pune la frigider.
După ce a dospit, aluatul se împarte în 4 bucăți. Fiecare bucată reprezintă un cozonac, această fiind împărțită în 2. Cele 2 jumătăți se întind în strat subțire, sub formă de dreptunghi. Se adaugă 150g de compoziție pe fiecare și se întinde uniform, lăsând 2 cm din latura superioară fără umplutură pentru a sigila rola de aluat. Se împletesc cele 2 role și se adaugă în tavă pregătită în prealabil cu hârtie de copt.
Se lasă la dospit într-un loc încălzit aproximativ 30 de minute sau până iese ușor din tavă (tava folosită are 23cm lungime/11cm lățime).
După ce a dospit, se unge cu ou și se bagă în cuptorul preîncălzit la 150°C timp de 45-50 de minute sau până când este gata. Cozonacul este gata când e bine rumenit şi ferm la atingere.
Poftă bună!
10 pers.
20 min.
45 min.