Kurtoskalacs

Ingrediente


At Home

Bakery

Confectionery & HoReCa

Pentru Acasă

Brutărie

Cofetărie & HoReCa

Moară

Fermă

Milling

Farm

Bread

Baguettes

Braided bread rings

Buns

Crescent rolls

Bagels and savory

Flat bread

Pizza

Romanian Sweet bread

Easter cake

Traditional Romanian rolls

Tarts

Pies and rolls

Sponge cakes

Cakes

Birthday cakes

Biscuits and cookies

Croissants

Eclairs

Donuts

Waffles

Macarons

Pudding

Canned fruit and vegetables
BREAD
PÂINE

Yeast

Bread Premixes

Other Bakery Ingredients

Flour Improvers

All Categories
SPECIALITĂȚI SĂRATE
SAVORIES

Yeast

Premixes for Bakery

Other Ingredients

Bread Improvers

All Categories
DESSERTS
DESERTURI

Complete Solutions for Desserts

Mixes and Premixes for Sweet Bread

Cake Ingredients

Food Preservatives

All Categories

At Home

Bakery

Confectionery & HoReCa

Pentru Acasă

Brutărie

Cofetărie & HoReCa

Moară

Fermă

Milling

Farm

Bread

Baguettes

Braided bread rings

Buns

Crescent rolls

Bagels and savory

Flat bread

Pizza

Romanian Sweet bread

Easter cake

Traditional Romanian rolls

Tarts

Pies and rolls

Sponge cakes

Cakes

Birthday cakes

Biscuits and cookies

Croissants

Eclairs

Donuts

Waffles

Macarons

Pudding

Canned fruit and vegetables
BREAD
PÂINE

Yeast

Bread Premixes

Other Bakery Ingredients

Flour Improvers

All Categories
SPECIALITĂȚI SĂRATE
SAVORIES

Yeast

Premixes for Bakery

Other Ingredients

Bread Improvers

All Categories
DESSERTS
DESERTURI

Complete Solutions for Desserts

Mixes and Premixes for Sweet Bread

Cake Ingredients

Food Preservatives

All Categories

făină albă de grâu (tip 480)
sare
zahăr
lapte
ulei
ou
coaja rasă de la o lămâie
unt topit
zahăr tos

Acest tip de cozonac se coace pe cărbuni. Pregătește cărbunii încinși : întinde-i în strat uniform în cuptorul din curte sau grădină, aprinde-i și așteaptă să se facă jarul fierbinte.
Cerne făina într-un bol, adaugă sarea și 2 linguri de zahăr. În mijlocul făinii, toarnă laptele și uleiul, sparge oul, rade coaja de lămâie și apoi sfărâmă și presară deasupra drojdia proaspătă.
Frământă până când obții un aluat mai moale, dar nelipicios, care se frământă ușor. Transferă aluatul într-un bol uns cu ulei, acoperă-l și lasă-l la dospit circa 45 minute, la temperatura camerei, până își dublează volumul.
Presară un strat subțire de făină pe blatul de lucru și răstoarnă aluatul dospit. Se aplatizează bila de aluat cu mâinile, până se obține o grosime a foii de aluat de un deget, apoi se taie cu un cuțit în fâșii de circa 1-1,5 cm lățime.
Se unge cu unt topit lemnul cilindric pe care se va coace aluatul, apoi se așază pe el în spirală atâtea fâșii de aluat, câte încap, apoi se rostogolește cilindrul de lemn pe blat, până dispar spațiile dintre fâșiile de aluat. Se unge aluatul cu unt topit.
Numărul cozonacilor pe care îi vei obține depinde de dimensiunea cilindrului de lemn pe care vei înfășura aluatul și de cantitatea de aluat înfășurată pe fiecare cilindru.
Într-o tavă se pune zahărul tos mixat cu zahărul vanilinat și se rostogolește cilindrul de aluat în acest amestec.
Cozonacul se coace deasupra jarului, rotind sulul de lemn în continuu, până acesta capătă o culoare brun-aurie și devine crocant. Apoi se rostogolește în zahărul amestecat cu scorțișoară sau nucă măcinată, fulgi de cocoș, după preferință.
Se scoate cozonacul de pe cilindrul de lemn și se așază pe un grătar în poziție verticală pentru ca aburii din interior să poată ieși.
Cozonacul Kurtoskalacs se servește proaspăt, după ce s-a răcit.
Poftă bună!