

Pâine ardelenească cu cartofi, coaptă pe frunză de varză

Ingrediente

At Home
Bakery
Confectionery & HoReCa
Pentru Acasă
Brutărie
Cofetărie & HoReCa
Moară
Fermă
Milling
Farm
Bread
Baguettes
Braided bread rings
Buns
Crescent rolls
Bagels and savory
Flat bread
Pizza
Romanian Sweet bread
Easter cake
Traditional Romanian rolls
Tarts
Pies and rolls
Sponge cakes
Cakes
Birthday cakes
Biscuits and cookies
Croissants
Eclairs
Donuts
Waffles
Macarons
Pudding
Canned fruit and vegetables
BREAD
PÂINE
Yeast
Bread Premixes
Other Bakery Ingredients
Flour Improvers
All Categories
SPECIALITĂȚI SĂRATE
SAVORIES
Yeast
Premixes for Bakery
Other Ingredients
Bread Improvers
All Categories
DESSERTS
DESERTURI
Complete Solutions for Desserts
Mixes and Premixes for Sweet Bread
Cake Ingredients
Food Preservatives
All Categories
At Home
Bakery
Confectionery & HoReCa
Pentru Acasă
Brutărie
Cofetărie & HoReCa
Moară
Fermă
Milling
Farm
Bread
Baguettes
Braided bread rings
Buns
Crescent rolls
Bagels and savory
Flat bread
Pizza
Romanian Sweet bread
Easter cake
Traditional Romanian rolls
Tarts
Pies and rolls
Sponge cakes
Cakes
Birthday cakes
Biscuits and cookies
Croissants
Eclairs
Donuts
Waffles
Macarons
Pudding
Canned fruit and vegetables
BREAD
PÂINE
Yeast
Bread Premixes
Other Bakery Ingredients
Flour Improvers
All Categories
SPECIALITĂȚI SĂRATE
SAVORIES
Yeast
Premixes for Bakery
Other Ingredients
Bread Improvers
All Categories
DESSERTS
DESERTURI
Complete Solutions for Desserts
Mixes and Premixes for Sweet Bread
Cake Ingredients
Food Preservatives
All Categories
Pentru persoane
Timp de pregătire 870 minute
Timp de coacere 45 minute
făină pentru pâine
sare
cartofi mijlocii, fierți în coajă
apă
maiaua pregatită seara
untură de gâscă
frunză mare de varză
Pregătește prima dată maiaua. Toarnă apa într-un bol, sfărâmă apoi drojdia, până ce aceasta se dizolvă. Apoi adaugă făina și amestecă bine, fără să frămânți aluatul. Acoperă bolul și lasă aluatul la dospit pentru o noapte, la temperatura camerei.
Cerne făina într-un bol și amestecă cu sarea. În mijloc adaugă cartofii fierți și răciți și rași pe răzătoare, toarnă apoi apa. În această compoziție, adaugă aluatul dospit cu o seară înainte, pe care îl rupi în bucățele, apoi adaugă untura, iar deasupra sfărâmă și presară drojdia. Începe să frămânți compoziția cu malaxorul sau cu mâinile. Dacă în a doua parte a frământării aluatul este prea tare, cu suprafața crăpată, mai adaugă puțină apă; dacă însă aluatul este lipicios, atunci mai adaugă puțină faină în compoziție.
Atunci când aluatul a devenit neted și plin de bule de aer, așază-l într-un bol uns cu un strat subțire de ulei sau presărat cu făină, acoperă-l și lasă-l la dospit la temperatura camerei, timp de 35-40 de minute.
Presară un strat subțire de făină pe blatul de lucru, apoi răstoarnă cu grijă aluatul dospit pe blat și frământă ușor. Apoi rotunjește aluatul, presărând puțină făină sub el, după care acoperă-l cu bolul în care a dospit și mai lasă-l la odihnă timp de 15 minute. Între timp tapetează un coș împletit sau un coș pentru dospire cu un șervet de bucătărie curat și presară-l cu făina.
Întoarce cu grijă aluatul dospit, prelucrează-l într-o formă rotundă și așază-l în coșul tapetat, cu capul în jos. Presară apoi un strat subțire de faină și acoperă-l cu marginile rămase în exterior ale prosopului de bucătărie.
Lasă aluatul la dospit timp de 60 minute, până își dublează volumul. Aluatul este bine dospit atunci cand suprafața acestuia este ușor crăpată.
În același timp cu dospirea aluatului, pregătește o frunză mare de varză, pe care o speli și o usuci bine. Încălzește cuptorul la 230°C, în care vei introduce fie o piatră de copt, fie 2 țigle netede.
Pregătește o lopată pentru pizza sau o planșă subțire de lemn, pe care presari un strat subțire de făină, apoi întinde frunza de varză și apoi așază cu grijă aluatul dospit. Crestează aluatul cu un cuțit.
Cu ajutorul lopeții, asază aluatul pe piatra de copt sau pe țiglele încinse. Interiorul cuptorului se pulverizează bine cu apă, după care se închide ușa cuptorului.
Coace pâinea în cuptor timp de 45 de minute, apoi oprește-l și mai lasă pâinea în cuptor timp de 5 minute, cu ușa cuptorului rămasă întredeschisă. Apoi îndepărtează frunza de varză și așază pâinea pe un grătar ca să se răcească. Poftă bună!
10 pers.
90 min.
20 min.