Pâine Knackebrod

Ingrediente


At Home

Bakery

Confectionery & HoReCa

Pentru Acasă

Brutărie

Cofetărie & HoReCa

Moară

Fermă

Milling

Farm

Bread

Baguettes

Braided bread rings

Buns

Crescent rolls

Bagels and savory

Flat bread

Pizza

Romanian Sweet bread

Easter cake

Traditional Romanian rolls

Tarts

Pies and rolls

Sponge cakes

Cakes

Birthday cakes

Biscuits and cookies

Croissants

Eclairs

Donuts

Waffles

Macarons

Pudding

Canned fruit and vegetables
BREAD
PÂINE

Yeast

Bread Premixes

Other Bakery Ingredients

Flour Improvers

All Categories
SPECIALITĂȚI SĂRATE
SAVORIES

Yeast

Premixes for Bakery

Other Ingredients

Bread Improvers

All Categories
DESSERTS
DESERTURI

Complete Solutions for Desserts

Mixes and Premixes for Sweet Bread

Cake Ingredients

Food Preservatives

All Categories

At Home

Bakery

Confectionery & HoReCa

Pentru Acasă

Brutărie

Cofetărie & HoReCa

Moară

Fermă

Milling

Farm

Bread

Baguettes

Braided bread rings

Buns

Crescent rolls

Bagels and savory

Flat bread

Pizza

Romanian Sweet bread

Easter cake

Traditional Romanian rolls

Tarts

Pies and rolls

Sponge cakes

Cakes

Birthday cakes

Biscuits and cookies

Croissants

Eclairs

Donuts

Waffles

Macarons

Pudding

Canned fruit and vegetables
BREAD
PÂINE

Yeast

Bread Premixes

Other Bakery Ingredients

Flour Improvers

All Categories
SPECIALITĂȚI SĂRATE
SAVORIES

Yeast

Premixes for Bakery

Other Ingredients

Bread Improvers

All Categories
DESSERTS
DESERTURI

Complete Solutions for Desserts

Mixes and Premixes for Sweet Bread

Cake Ingredients

Food Preservatives

All Categories
			
Pentru persoane

Timp de pregătire 90 minute

Timp de coacere 30 minute

apă
apă călduță
zahăr brun
făină integrală de secară
făină de secară albă
sare

Presară zahărul în 200ml de apă călduță și sfărâmă drojdia, apoi omogenizează bine. Amestecă într-un bol cele două tipuri de făinuri și sarea. Formează o adâncitură în mijlocul făinii și toarnă compoziția cu drojdie, apoi începe să frămânți. Aluatul este gata dacă devine lipicios, dar poate fi modelat. Daca este necesar, mai adaugă treptat 3 linguri de apă.
Acoperă bolul și lasă aluatul la dospit timp de 1 oră la temperatura camerei, până îi crește volumul. Alternativ, poți lăsa aluatul și la frigider până a doua zi.
Întinde pe blatul de bucătărie o hârtie de copt, presară făina de secară și pune în mijloc aluatul. Modelează-l în formă dreptunghiulară, apoi presară-l și pe deasupra cu făină și întinde-l până obții un dreptunghi de aproximativ 37x33 cm. Dacă aluatul este prea lipicios, presară cu făină sucitorul sau întinde hârtie de copt și peste aluat (pe care o îndepărtezi după ce obții dimensiunea corectă). Taie drept marginile aluatului.
Cu ajutorul hârtiei de copt, transferă aluatul în tavă. Cu muchia unui cuțit sau cu o racletă pentru aluat împarte bucata de aluat în dreptunghiuri egale, cu grijă, astfel încât cuțitul să nu fie tras, ci apăsat pe aluat.
Aluatul astfel porționat se lasă întreg, nu se desparte în bucăți, și se înțeapă cu o furculiță din loc în loc. Se lasă în continuare la dospit până se încălzește cuptorul la 200°C.
Apoi pulverizează aluatul cu apă și lasă-l la copt în cuptor timp de 20 de minute. Lasă pâinea în tavă până se răcește, apoi desparte-o în bucăți. Poți păstra pâinea coaptă câteva zile într-o cutie etanșă. Dacă aceasta nu mai este destul de crocantă, o poți coace pentru câteva minute in cuptorul preîncalzit.
Sfat: poți adăuga diferite condimente sau semințe în aluatul de bază, pentru a obține arome și texturi diferite (condimente: chimen, coriandru, chimion, anason sau semințe: susan, in, floarea soarelui, dovleac). Condimentele se amestecă cu făina, iar semințele se prăjesc mai întai într-o tigaie uscată, se răcesc și se adaugă în aluat doar la sfârșitul frământării.
Poftă bună!