

Pâine Knackebrod

Ingrediente

At Home
Bakery
Confectionery & HoReCa
Pentru Acasă
Brutărie
Cofetărie & HoReCa
Moară
Fermă
Milling
Farm
Bread
Baguettes
Braided bread rings
Buns
Crescent rolls
Bagels and savory
Flat bread
Pizza
Romanian Sweet bread
Easter cake
Traditional Romanian rolls
Tarts
Pies and rolls
Sponge cakes
Cakes
Birthday cakes
Biscuits and cookies
Croissants
Eclairs
Donuts
Waffles
Macarons
Pudding
Canned fruit and vegetables
BREAD
PÂINE
Yeast
Bread Premixes
Other Bakery Ingredients
Flour Improvers
All Categories
SPECIALITĂȚI SĂRATE
SAVORIES
Yeast
Premixes for Bakery
Other Ingredients
Bread Improvers
All Categories
DESSERTS
DESERTURI
Complete Solutions for Desserts
Mixes and Premixes for Sweet Bread
Cake Ingredients
Food Preservatives
All Categories
At Home
Bakery
Confectionery & HoReCa
Pentru Acasă
Brutărie
Cofetărie & HoReCa
Moară
Fermă
Milling
Farm
Bread
Baguettes
Braided bread rings
Buns
Crescent rolls
Bagels and savory
Flat bread
Pizza
Romanian Sweet bread
Easter cake
Traditional Romanian rolls
Tarts
Pies and rolls
Sponge cakes
Cakes
Birthday cakes
Biscuits and cookies
Croissants
Eclairs
Donuts
Waffles
Macarons
Pudding
Canned fruit and vegetables
BREAD
PÂINE
Yeast
Bread Premixes
Other Bakery Ingredients
Flour Improvers
All Categories
SPECIALITĂȚI SĂRATE
SAVORIES
Yeast
Premixes for Bakery
Other Ingredients
Bread Improvers
All Categories
DESSERTS
DESERTURI
Complete Solutions for Desserts
Mixes and Premixes for Sweet Bread
Cake Ingredients
Food Preservatives
All Categories
Pentru persoane
Timp de pregătire 90 minute
Timp de coacere 30 minute
apă
apă călduță
zahăr brun
făină integrală de secară
făină de secară albă
sare
Presară zahărul în 200ml de apă călduță și sfărâmă drojdia, apoi omogenizează bine. Amestecă într-un bol cele două tipuri de făinuri și sarea. Formează o adâncitură în mijlocul făinii și toarnă compoziția cu drojdie, apoi începe să frămânți. Aluatul este gata dacă devine lipicios, dar poate fi modelat. Daca este necesar, mai adaugă treptat 3 linguri de apă.
Acoperă bolul și lasă aluatul la dospit timp de 1 oră la temperatura camerei, până îi crește volumul. Alternativ, poți lăsa aluatul și la frigider până a doua zi.
Întinde pe blatul de bucătărie o hârtie de copt, presară făina de secară și pune în mijloc aluatul. Modelează-l în formă dreptunghiulară, apoi presară-l și pe deasupra cu făină și întinde-l până obții un dreptunghi de aproximativ 37x33 cm. Dacă aluatul este prea lipicios, presară cu făină sucitorul sau întinde hârtie de copt și peste aluat (pe care o îndepărtezi după ce obții dimensiunea corectă). Taie drept marginile aluatului.
Cu ajutorul hârtiei de copt, transferă aluatul în tavă. Cu muchia unui cuțit sau cu o racletă pentru aluat împarte bucata de aluat în dreptunghiuri egale, cu grijă, astfel încât cuțitul să nu fie tras, ci apăsat pe aluat.
Aluatul astfel porționat se lasă întreg, nu se desparte în bucăți, și se înțeapă cu o furculiță din loc în loc. Se lasă în continuare la dospit până se încălzește cuptorul la 200°C.
Apoi pulverizează aluatul cu apă și lasă-l la copt în cuptor timp de 20 de minute. Lasă pâinea în tavă până se răcește, apoi desparte-o în bucăți. Poți păstra pâinea coaptă câteva zile într-o cutie etanșă. Dacă aceasta nu mai este destul de crocantă, o poți coace pentru câteva minute in cuptorul preîncalzit.
Sfat: poți adăuga diferite condimente sau semințe în aluatul de bază, pentru a obține arome și texturi diferite (condimente: chimen, coriandru, chimion, anason sau semințe: susan, in, floarea soarelui, dovleac). Condimentele se amestecă cu făina, iar semințele se prăjesc mai întai într-o tigaie uscată, se răcesc și se adaugă în aluat doar la sfârșitul frământării.
Poftă bună!